Vindplaats compassie
INSCHRIJVING Zelfcompassie ontmoetingsgroep 2025 Oosterhout:
Workshop
Compassie, wat moet ik daarmee?
‘Jij hebt wel zwaar werk zeg’ merkt mijn superfitte en afgetrainde personal trainer op als ik met veel moeite de halters oppak.
Hoe hou je dat vol, elke dag met zware verhalen en thema’s die meer over dood dan leven gaan?
Nou, ik werk me niet voor niets een paar keer per week in het zweet in de sportschool. Iets met een gezonde geest en een gezond lichaam… maar dat zou niet voldoende zijn zonder een compassievolle manier van werken en kijken naar de wereld en levensverhalen van de mensen die ik begeleid. Verhalen soms zo zwaar dat ze zelfs voor getrainde mensen niet te tillen zijn.
‘Compassie is besmettelijk’. Altijd al willen weten hoe zorgverleners het uithouden met dagelijks een te grote portie rafelrandjes van het leven? Met en door compassie: het vermogen het lijden op te merken en de intentie te willen verlichten of verzachten. Barbara Doeleman-van Veldhoven legt als geen ander in heldere woorden uit wat dit teweeg brengt in jezelf, de ander en zelfs degene die het waarneemt.
Compassie is aanwezig zijn bij het lijden… met de wens dit te verlichten. Ieder mens kent lijden van dichtbij, in meer of mindere mate. En wie in de zorg werkt, is vaak getraind om het lijden in welke vorm dan ook te herkennen. Compassie beoefenen vraagt een stapje meer: aanwezig zijn (of blijven) bij dit lijden én de wens hebben dit te verlichten.
Informatie
Compassie is aanwezig zijn bij het lijden… met de wens dit te verlichten. Compassie is dus tweeledig: het lijden of de pijn/het verdriet van de ander opmerken en ook er iets aan willen doen, vanuit een besef van gedeelde menselijkheid en
verantwoordelijkheid. En dit alles vanuit een liefdevolle vriendelijkheid! Compassie en zelfcompassie gaan samen, zoals Kristin Neff benoemt:
Zelfcompassie gaat volgens Kristin Neff om drie dingen: begrip voor jezelf als je het moeilijk hebt, acceptatie dat lijden onvermijdelijk deel uitmaakt van het leven, en het onder ogen zien van je eigen emoties, zonder te oordelen (Neff, K.
(2022). Krachtige zelfcompassie: Heb de moed om je uit te spreken en tot
bloei te komen. HarperCollins).
Als we zelfcompassie beoefenen, zijn we meestal ook beter in staat om de ander goed te helpen, te zien wat nodig is en ook te doen wat we kunnen.
Omarm het hele pakket
"In plaats van zelf je ergste criticus te zijn zou je dit eens kunnen proberen: tegen jezelf te zeggen dat je oké bent. Nu. Op dit moment. Niet alleen je talenten en prestaties, maar ook je uitstelgedrag, je onzekerheden, je angsten en alle andere zogenaamde minpunten. Ook die horen immers bij je. Omarm het hele pakket. Radicaal, zonder voorwaarden" [Dominique Prins-König, Yoga4parkinson]
"In plaats van zelf je ergste criticus te zijn zou je dit eens kunnen proberen: tegen jezelf te zeggen dat je oké bent. Nu. Op dit moment. Niet alleen je talenten en prestaties, maar ook je uitstelgedrag, je onzekerheden, je angsten en alle andere zogenaamde minpunten. Ook die horen immers bij je. Omarm het hele pakket. Radicaal, zonder voorwaarden" [Dominique Prins-König, Yoga4parkinson].
In samenwerking met Dominique zijn onderstaande visuals ontworpen. Download ze voor eigen gebruik of in bijvoorbeeld een gespreksgroep. Compassie moet je doen!