Traumacoaching
Wat is trauma?
Trauma is wanneer we zeer stressvolle, beangstigende of verontrustende gebeurtenissen meemaken die moeilijk te verwerken zijn of waar we geen controle over hebben. Het kan om één incident gaan, maar ook om een ​​voortdurende gebeurtenis die zich over een langere periode afspeelt. De meesten van ons zullen in ons leven een gebeurtenis meemaken die als traumatisch kan worden beschouwd. Maar we zullen niet allemaal op dezelfde manier getroffen worden. Een trauma kan op elke leeftijd voorkomen. En het kan ons op elk moment beïnvloeden, ook lang nadat de gebeurtenis heeft plaatsgevonden.
Trauma is een verzamelnaam voor heftige gebeurtenissen die aan je blijven kleven.
Als je een trauma hebt opgelopen, is het belangrijk om te onthouden dat je het hebt overleefd op de manier waarop je dat kon. Je hebt gewone, normale reacties. Het is prima om op elk moment om hulp te vragen. Ook als je niet zeker weet of je een trauma hebt meegemaakt of je ervaring op die manier wilt omschrijven.
Welke ervaringen kunnen traumatisch zijn?
Er bestaat geen regel over welke ervaringen traumatisch kunnen zijn. Het gaat meer om hoe je erop reageert. Wat traumatisch is, is persoonlijk. Andere mensen kunnen niet weten hoe je over je eigen ervaringen denkt en of deze traumatisch voor je zijn. Het kan zijn dat je soortgelijke ervaringen hebt als iemand anders, maar er anders of langer last van hebt.
Trauma kan gebeurtenissen omvatten waarbij je het volgende kan voelen/ervaren:
Bang
Onder bedreiging
Vernederd
Afgewezen
Verlaten
Je gevoelens of opvattingen zijn bijvoorbeeld afgewezen of ontkend
Onveilig
Niet ondersteund
Gevangen
Beschaamd
Machteloos
Hoe kan ik helpen?
Door middel van gesprekken en tools uit de zelfcompassie trainingen die ik geef, verkennen we jouw persoonlijke verhaal.
Daarin is alle ruimte voor je vragen, je emoties en je gedachten over wat jou is overkomen.
Ik begeleid je in het ontwarren van de knopen in je leven, in het verhelderen en duiden en het samen zoeken naar een begaanbare weg.
Omdat ik ook ervaringsdeskundig ben, zal ik je ook kunnen ondersteunen vanuit deze ervaring en kennis.
Neem vrijblijvend contact met me op voor de mogelijkheden.
Als achter de wolken
nog steeds de zon schijnt
maar jij ziet alleen de wolken
voor de zon
Als de hoop altijd verscholen ligt
achter het grijs, het zwaar, het donker
als de wind de chaos groter maakt
wie blaast de wanhoop dan weg?
Dan wens ik je toe dat er iemand is
die meevoelt en zegt
tegen beter weten in:
er gloort iets, in de verte;
in het oog van de orkaan
Is het altijd heerlijk stil.
Beatrijs Hofland
Ik ben getraind bij o.a. de Traumacompany,
Traumacoaching individueel
Teamcoaching
Ze heeft een intense dag achter de rug. Beatrijs Hofland kan omwille van vertrouwelijkheid niet in detail treden, maar er was iets heftigs gebeurd bij één van de woonlocaties waar ze werkt. “Zo heftig, dat veel zorgverleners behoefte hadden aan nazorg. Er kwamen bij hen emoties los. Vragen als ‘dit mag toch niet gebeuren’, of ‘in de ‘gewone’ wereld zou dit toch ook niet kunnen?’. Dan is het meteen een ethisch beladen gesprek. We bieden als geestelijk verzorger daarom ook vaak een moreel beraad aan.”
‘Dit mag toch niet gebeuren’
In de dagelijkse zorg in het verpleeghuis gebeurt veel. En dus gaan er ook weleens dingen mis, weet Hofland uit ervaring. “Grensoverschrijdend gedrag komt regelmatig voor. In de meeste gevallen gaat het dan om bewoners, omdat sommigen grenzen niet meer goed begrijpen. Ook met geweld krijg je weleens te maken. En al die verhalen moeten een plek krijgen.”
Support na heftige incidenten
Voor (zorg)teams is teamondersteuning mogelijk. Dit kan in de vorm van intercollegiale support tot ethische vraagstukken begeleiden en ondersteuning na heftige incidenten. Ook een meer filosofische aanpak van beleidsvraagstukken is bespreekbaar.
Ik heb ruime ervaring in het begeleiden van teams en ben getraind in traumasensitief werken, peer-support en moreel beraad. Daarnaast maak ik gebruik van zelf-compassie inzichten en socratische gespreksvoering.
Thema's (uit het recente verleden):
- heftige incidenten werkgerelateerd: Ruimte voor emoties, gedachten, onmacht en waarden. hoe gaan we verder? Wat laten we achter?
- zorgethische vraagstukken: wat maakte dat we hier, voor deze persoon, geen goede zorg hebben kunnen geven? Wie of wat lijdt daaronder en hoe willen we het anders?
- vastlopen in teamdynamieken of organisatiestructuren: hoe kunnen we omdenken? Waar kunnen we verwachtingen opgeven en verlangens zichtbaar maken? met welke realiteit hebben we te leven?
- En ieder thema dat in jouw team speelt, neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.
Contact
Overige diensten: tarieven in overleg, gebaseerd op bovenstaande uitgangspunten. Projectprijzen (all-in tarieven) zijn bespreekbaar.
Scholing
Op aanvraag geef ik workshops en presentaties over de volgende thema's:
-
Zinverlies in je organisatie
-
Zingeving in de palliatieve fase
-
Zingeving in de spreekkamer (voor artsen)
-
Rituelen
-
Waardigheid en dementie
-
Interculturele zorg
Voor elke aanvraag geldt: in overleg verkennen van de behoefte, doelgroep en het nieuw ontwerpen van creatieve materialen.
Tarieven zoals hieronder vermeld uurtarief of een pakketprijs.
Contact via: info@vindplaatszingeving.nl of het contactformulier op deze pagina
Voor Iedereen
ZINVOL is er voor mensen die (nog) thuis wonen. Onze mensen staan open voor iedereen, ook als praten moeilijk
voor u is. Ze hebben een brede kijk op leven en samenleven.
Alles mag gezegd worden
Zinvol biedt begeleiding en ondersteuning in verschillende situaties. Zoals ingrijpende levensgebeurtenissen,
existentiële eenzaamheid, vragen van schuld en schaamte, een identiteitscrisis of andere vormen van lijden.
Eén op één of in groepsverband.
Zinvol centrum voor levensvragen
KOSTEN
De gesprekken, één op één en in groepsverband, worden vergoed voor:
- mensen van 50 jaar en ouder
- mensen in de laatste levensfase en hun naasten
Voor kinderen die ernstig ziek zijn en hun ouders worden een aantal gesprekken vergoed via het Netwerk Integrale Kindzorg.
Mensen die niet in aanmerking komen voor een vergoeding, betalen het tarief van € 113,75 per uur voor begeleiding door een geestelijk verzorger. (zie de uniforme adviestarieven voor CVL2025). Mocht dit voor u bezwaarlijk zijn, neem dan contact met ons op. We zoeken samen naar een oplossing.
In sommige gevallen kan een beroep gedaan worden op de WMO.
Cursussen en bijeenkomsten worden kosteloos aangeboden, tenzij anders aangegeven.